Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Παρασκευή 22/5/2020
 Γ 1 


  
 Καλημέρα παιδιά,
 Σήμερα με την ευκαιρία που μας δόθηκε στην Ιστορία να μιλήσουμε για την κυκλαδίτικη τέχνη της προϊστορικής εποχής, θα γνωρίσουμε τον πιο διακεκριμένο γλύπτη της νεότερης Ελλάδας, τον Γιαννούλη Χαλεπά. 
 Κυκλαδίτης κι αυτός γεννήθηκε το 1851 στον Πύργο της Τήνου, το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Κατάγονταν από οικογένεια μαρμαρογλυπτών. Ολοκλήρωσε λαμπρές σπουδές, πρώτα στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, και έπειτα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, όπου μαθήτευσε με υποτροφία του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου. Εκεί βραβεύτηκε με το Χρυσό μετάλλιο.
 Το θρυλικό έργο του είναι η "Κοιμωμένη". Αποφάσισε να το επισκεφτεί πενήντα δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του. Ένα πλήθος απ’ όλη την Αθήνα δημιούργησε το αδιαχώρητο στην είσοδο και στο προαύλιο του Α’ Νεκροταφείου, σε τέτοιο σημείο που χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία για να μεταβεί στο σημείο ο καλλιτέχνης.  Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και η εσωτερική του ταραχή εμφανής. 

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς μπροστά στο πιο διάσημο γλυπτό του, την Κοιμωμένη
 52 χρόνια μετά τη δημιουργία του. 

  Δείτε στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης μερικά από τα έργα του Χαλεπά. 
https://www.nationalgallery.gr/el/giannoulis-halepas.html

  Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ήταν και παραμένει μια κορυφαία μορφή στη νεότερη ελληνική τέχνη. Τα έργα του — περισώθηκαν περίπου 150 — είναι κλασικά στη σύλληψή τους ωστόσο η γεωμετρικότητά τους προϊδεάζει νεοτερικές τάσεις.
  Εκείνο πάντως που μπορεί να εκτιμήσει και ο πιο ανίδεος παρατηρητής των γλυπτών του Χαλεπά είναι η εκφραστικότητα των προσώπων και των σωμάτων. 
  Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας ζωντανεύει στην οθόνη μας η έκθεση "Γιαννούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο"(2018), που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη (1938).

https://my.matterport.com/show/?m=mw3fNzPA91b

  Στον σύνδεσμο παρακάτω θα βρείτε και το σχεδιάγραμμα του δεύτερου μαθήματος της ιστορίας μας, "Η τέχνη των Κυκλαδιτών".

https://drive.google.com/file/d/1Beu1QFLGVQNLMgkvrTp7hL2iqqf43Rk6/view?usp=sharing

  Μην ξεχάσετε, τη Δευτέρα έχουμε επανάληψη στην ιστορία τις σελίδες 97-114.
Καλό Σαββατοκύριακο.