Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Απριλίου 2024

 

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

LIBRARY ESCAPE ROOM

"SIRIS ESCAPE":  Οδοί και μνημεία των Σερρών

 


 Τα δύο τμήματα της Δ΄τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, όπως είχαν προγραμματίσει, για να υλοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης, που απευθυνόταν σε μαθητές/τριες από την τρίτη έως και την έκτη δημοτικού.

 Έτσι μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ψηφιακής και φυσικής απόδρασης γεμάτο γρίφους οι μαθητές/τριες γνώρισαν καλύτερα οδούς και μνημεία της πόλης μας που είχαν να κάνουν με την τοπική μας ιστορία.

 Ενθουσιάστηκαν δουλεύοντας σε ομάδες έχοντας ο καθένας τον δικό του ρόλο, συνεργάστηκαν άψογα κι ανακάλυψαν τόσες πληροφορίες για μνημεία και δρόμους της πόλης τους που-αν και συναντούν καθημερινά - σίγουρα γνώριζαν ελάχιστα για την ιστορία τους.

 Ήταν ένα πρόγραμμα βασισμένο ακριβώς στη θεωρία του κονστρουκτιβισμού του Bruner. Κάθε μαθητής μαθαίνει με τρόπο ενεργό χτίζοντας στην προηγούμενη γνώση. Διαλέγει πληροφορίες και τις μετασχηματίζει, κατασκευάζει θεωρίες και παίρνει αποφάσεις με μια γνωστική  δομή, η οποία παρέχει τη σημασία και την οργάνωση στην εμπειρία.  Ο μαθητής  χτίζει συνεχώς επάνω σε αυτό που έχει ήδη μάθει ενώ ο διευκολυντής εκπαιδευτικός  τον ενθαρρύνει να ανακαλύψει τη  γνώση μόνος του. Η σημασία της ανακάλυψης δεν εντοπίζεται τόσο στο αποτέλεσμά της, όσο στην ίδια τη  διαδικασία εξερεύνησης. Χαιρόμαστε πάντα όταν γίνονται τέτοια προγράμματα με εντοπισμένους στόχους και αποτελεσματικούς τρόπους οικοδόμησης της νέας γνώσης.