Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Παρασκευή 24/4/2020
Γ 1

Παζλ, πλακόστρωτα, μωσαϊκά

                

 





 Χριστός Ανέστη, 
Παιδιά μου, ελπίζω να περάσατε όμορφα τις Άγιες μέρες του Πάσχα και να ξεκουραστήκατε - χωρίς εργασίες και υποχρεώσεις.
 Ξεκινούμε όμως και πάλι τη Δευτέρα στις 13.00 με διαδικτυακές συναντήσεις, στις οποίες θα ήθελα να συμμετέχετε όλοι. Αυτό το λέω γιατί θα προχωρήσουμε σιγά σιγά σε καινούριες ενότητες σε όλα τα μαθήματα. Τη Δευτέρα θα ασχοληθούμε με την Ιστορία μας και τα Μαθηματικά. Έτσι θα ήθελα να έχετε δίπλα σας τα αντίστοιχα βιβλία. 
 Με αφορμή τις όμορφες ζωγραφιές του Κωνσταντίνου (Liverpool F.C), που βλέπετε παραπάνω, θα ήθελα να ασχοληθείτε με το κεφάλαιο 42 των Μαθηματικών μας"Παζλ, πλακόστρωτα και Μωσαϊκά". Σας προτείνω να δουλέψετε και το Βιβλίο του Μαθητή αλλά και το Τετράδιο Εργασιών. Είναι ζωγραφιές με το γνωστό μας Τάγκραμ και άλλες πολύ εύκολες με απλά μωσαϊκά. 
 Μωσαϊκά θα δείτε πως στο βιβλίο λέει ότι είναι σχήματα που δημιουργούνται από άλλα μικρότερα, όταν αυτά τοποθετούνται πολύ κοντά το ένα στο άλλο σαν τα σχέδια που μας έστειλε ο Κωνσταντίνος. Κάπως έτσι γίνονταν τα ψηφιδωτά των αρχαίων χρόνων ή οι αρχαίοι ναοί τόσο στην αρχιτεκτονική τους όσο και στη διακόσμησή τους, στα βυζαντινά χρόνια τα ψηφιδωτά στις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, τα υφαντά και τα κεντήματα της λαϊκής μας παράδοσης, τα βοτσαλωτά πατώματα στις αυλές των νησιών μας κ.ά. Ο ρυθμός και η επανάληψη των μαθηματικών όπως βλέπετε είναι στοιχεία που στην τέχνη δημιουργούν την αρμονία.  
 Βρείτε κι εσείς κάτι παρόμοιο στα συρτάρια της μαμάς ή της γιαγιάς από την προίκα τους, κάποιο παζλ που φτιάξατε μόνοι σας ή κάποια διακόσμηση στο πάτωμα ή τους τοίχους του σπιτιού σας και στείλτε μου μια φωτογραφία.
 Δείτε το παρακάτω βίντεο με απλές κατασκευές από το τάγκραμ και προσπαθήστε να κάνετε κάποιες κι εσείς.

Καλό ψάξιμο!