Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Μελέτη Περιβάλλοντος:

"Η παράδοσή μας: Όσα "έφτασαν" σε μας από παλιά" 


 Η παράδοσή μας είναι τα έθιμα, τα δημοτικά τραγούδια, οι χοροί, οι μύθοι και οι θρύλοι, οι παροιμίες, τα αινίγματα και η λαϊκή τέχνη. Είναι αυτά που κληρονομήσαμε απ' τους προγόνους μας και τα συνεχίζουμε οι νεότερες γενιές. Ακόμα και τα παιχνίδια των παππούδων μας, που κάποια παίζουμε ακόμα και σήμερα, όπως το κρυφτό κι η κολοκυθιά, αλλά και τα παραδοσιακά φαγητά, όπως κι ο τρόπος που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας δηλ. οι οικογενειακές ή φιλικές συναντήσεις στο σπίτι, στις πλατείες, στα καφενεία και στις πανηγύρεις. 
 Ταξιδεύοντας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μας, συναντάμε παραδόσεις που τις μοιραζόμαστε σχεδόν όλοι κι άλλες τόσο ιδιαίτερες και ξεχωριστές όσο και τα μέρη αυτά. Μέσα όμως από τις εκδηλώσεις αυτές του πολιτισμικού μας βίου εντοπίζονται και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού μας.

 Οι μαθητές/τριες στο μάθημα της Μελέτης έμαθαν πως τα μουσεία μας είναι ένας τέτοιος "διάλογος" με τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις μας και πρότειναν τη δημιουργία μιας μικρής έκθεσης λαογραφίας, φέρνοντας αντικείμενα του τόπου μας και της οικογένειάς τους στο σχολείο με σκοπό να επικοινωνήσουν αυτά που έμαθαν και στους υπόλοιπους μαθητές μας. Κατά την επίσκεψή τους στη μικρή μας έκθεση " λαϊκού πολιτισμού" θαύμασαν τα εκθέματά της, όχι σαν αντικείμενα που επιβιώνουν στο περιθώριο του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά σαν στοιχεία του πολιτισμού μας, που διαμορφώνονται και μεταλλάσσονται άμεσα και πάντα σε σχέση με την αλληλεπίδραση που ασκείται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής.

  Η μικρή έκθεση "λαϊκού πολιτισμού" στο σχολείο μας.

 Τμήματα: Δ1,Δ2,Β1,Β2