Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

 Δ1       ΣΤ2

 
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

 Καλημέρα παιδιά και χρόνια πολλά.

 Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821. Οι πρόγονοί μας εφοδιασμένοι με την πνευματική κληρονομιά του Γένους και την πίστη στον Θεό έσπασαν τα δεσμά που τους χάλκευαν επί τετρακόσια χρόνια οι τύραννοι και ζήτησαν να ζήσουν ελεύθεροι. Μέσα από αδυσώπητες μάχες αποκαλύφθηκε όλη η δύναμη της αδάμαστης ελληνικής ψυχής και του σθένους των ηρώων του '21. 

Η μέρα αυτή για μας τους Έλληνες έχει διπλή σημασία. Είναι και θρησκευτική γιορτή, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο Άγγελος Γαβριήλ τη μέρα αυτή έφερε στη Μαρία το χαρμόσυνο μήνυμα, ότι θα γεννήσει τον Σωτήρσ του κόσμου, τον Χριστό μας. 


 Στους συνδέσμους παρακάτω μπορείτε να βρείτε υλικό για την εθνική μας επέτειο.

Α. "Το χρονικό του 1821".  Την αιματηρή, αλλά θριαμβευτική πορεία προς τη μεγάλη νίκη.

https://anoixtosxoleio.weebly.com/25eta-mualpharhotau943omicronupsilon.html

Β. Από το υλικό του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, επιλέγοντας καθεμιά χρονική περίοδο μπορείτε  να δείτε πολύ συνοπτικά και με τη βοήθεια εικόνων τα σημαντικότερα γεγονότα.

http://foundation.parliament.gr/central.aspx?sId=111I455I1185I646I458169

Γ. Επιλέξτε από τον Ψηφιακό πίνακα των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της ελληνικής επανάστασης, που συνοδεύεται από τις βιογραφίες τους, έναν ήρωα/ίδα, σημειώστε πληροφορίες που μάθατε κι ανακοινώστε τες στην τάξη. 

Δ. Παρακολουθήστε από το αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή: ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ '21, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ. Αναφέρεται στα τραγούδια της Επανάστασης του 1821, που παρουσιάζονται εκτελεσμένα με τη χρήση μουσικών οργάνων της εποχής.


Ε. Παίξτε ψηφιακά παιχνίδια με τις παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές:
και τις σημαίες:



ΣΤ. Δείτε γραμματόσημα με εικόνες από την επανάσταση του 1821

Ζ. Θαυμάστε τους πίνακες του Ευγένιου Ντελακρουά, εμπνευσμένους από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και από το ευρωπαϊκό κίνημα του Φιλελληνισμού. 


Η. Διαβάστε τα κλασικά εικονογραφημένα - comics -με πρωταγωνιστές τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και ...

... τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα:

Θ. Παρακολουθήστε το επετειακό βἰντεο του 2ου δημοτικκού σχολείου Ναυπλίου:Ελευθερία 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάστσση.


Ι. Ανακαλύψτε την τοπική ιστορία  των Σερρών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, 
καθώς και τον τοπικό μας ήρωα, Εμμανουήλ Παπά, από το βιβλίο της τοπικής ιστορίας, που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών. 


 Σήμερα ιερό καθήκον όλων μας είναι να τιμούμε τους ήρωες αυτούς, που τους χρωστάμε την ελευθερία μας, γιατί "λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους και τους προγόνους τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό".
 Η ελευθερία είναι αναμφισβήτητο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι χρέος κάθε ανθρώπου να τη σέβεται και να την υπερασπίζεται. Μόνο μέσα από ελεύθερους λαούς προάγεται η δημοκρατία και μόνο μέσα από τη δημοκρατία γεννιούνται ελεύθεροι άνθρωποι. Άνθρωποι που γνωρίζουν και προασπίζονται το δικαίωμα όλων στην ισότητα, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη. Διότι «Όποιος Ελεύθερα συλλογάται , συλλογάται καλά» όπως αναφέρει ο Ρήγας Φεραίος.

Ας ψάλλουμε περήφανα, όλοι μαζί παιδιά τον Εθνικό μας Ύμνο.