Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Βιβλία σε ρόδες
Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων. Ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει  την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι  την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τούς δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το άλλο. Σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις.
Έτσι έφτασαν και στην τάξη μας μέσα σε μια βαλίτσα με ρόδες περίπου 25 βιβλία και παρέμειναν τρεις εβδομάδες, ώστε υπήρξε χρόνος για δανεισμό και άλλες παράλληλες δράσεις. 
 Η δική τους θεματική ήταν "Το νερό". Βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λαϊκά παραμύθια μάς συντρόφεψαν στην εξερεύνηση του ταξιδιού του νερού στη φύση, στην πόλη, στην Ελλάδα, στον κόσμο, στους θρύλους, στα έθιμα και στις παραδόσεις. Με τη συντροφιά τους σχεδιάσαμε υδάτινες διαδρομές ανάγνωσης σε τόπους όπου ακούγεται το τραγούδι του νερού και φτερουγίζουν υδρόβια πουλιά, στις όχθες μυθικών ποταμών και λιμνών με νερόμυλους, νεράιδες και ξωτικά. Περπατήσαμε και σε άλλους ξηρούς, άνυδρους και διψασμένους τόπους με το νερό κυνηγημένο από την απληστία του ανθρώπου.
Επιδιώξαμε να αναδείξουμε αυτόν τον σπουδαίο φυσικό πόρο, που αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και δημόσιο συλλογικό αγαθό, ώστε να παρακινήσουμε τα παιδιά να αναλάβουν δράση για τη σωστή διαχείρισή του.