Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

"Οι μικροί  ντεντέκτιβ: αποστολή βιβλιοθήκη"


Πέμπτη, 1  Μαρτίου, ώρα 10:00 -12:00
Από καιρό είχαμε προγραμματίσει την επίσκεψή μας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, με σκοπό τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα "Οι μικροί ντεντέκτιβ". 
Η αλήθεια είναι πως πίστευα ότι θα είναι άλλη μια τυπική επίσκεψη, στον ίδιο γνώριμο τόπο για πολλούς από τους μαθητές. Οι οποίοι πρέπει να ομολογήσω πως είναι βιβλιόφιλοι άρα κι αρκετά ενήμεροι για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης από προηγούμενες επισκέψεις τους. Έτσι ξεκίνησα με πολύ βαριά καρδιά, αλλά και αγωνία για την ασφάλεια των μαθητών λόγω της μετακίνησης στο κέντρο της πόλης αλλά και του ψύχους που επικρατούσε. 
Το πρόγραμμα όμως που επιμελήθηκαν οι δύο εκπαιδευτικοί όχι μόνο μας αποζημίωσε, αλλά μπορώ να πω ότι μας ενθουσίασε. Οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε ομάδες - μπλε, πορτοκαλί, κόκκινη - έπαιξαν κουίζ, απόλαυσαν μια αφήγηση, έψαξαν σαν άλλοι ντεντέκτιβ κατηγορίες βιβλίων φωτογραφίζοντάς τα με κάμερες  κινητών τηλεφώνων μαζεύοντας πόντους. Αναγνώρισαν κρυμμένους τίτλους βιβλίων ενώνοντας λέξεις. Ανίχνευσαν με μεγεθυντικό φακό λέξεις που δήλωναν κατηγορίες βιβλίων κι έπειτα τις τοποθετούσαν στους τίτλους των βιβλίων που νόμιζαν ότι ανήκουν σ' αυτές.
Συμπέρασμα - μάθημα για μένα: ό,τι γίνεται πάντα είναι για καλό, μη διστάζεις να δοκιμάζεις, μην είσαι προκατειλημμένη.
Συμπέρασμα για τους μαθητές: μάθανε πολλά μυστικά των βιβλιοθηκών, ανακάλυψαν τη χαρά της συντροφιάς των βιβλίων μέσα από το παιχνίδι.
Απόκτημα: Η κάρτα μέλους για όλους τους μαθητές και ένας αναμνηστικός έπαινος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.